Jak si mohu nejlépe vydělat v IT?

Chtít si vydělat lepší peníze je záměr, který v IT hledá mnoho lidí a není na tom nic špatného. IT průmysl je obrovský a nabízí spoustu možností.

Kde se v IT nachází nejvíce peněz ovlivňuje několik faktorů.

Které technologie?

Moderní: Nedává smysl investovat svůj čas do vzdělávání se v zastaralých, nepoužívaných technologiích, které nikdo na trhu práce nikdo moc nepoptává.

Již nějakou dobu ustálené: Vyhýbejte se příliš novým, příliš čerstvým technologiím a soustřeďte se na technologie, které již nějakou dobu na trhu existují a jsou dlouhodobě modernizované. Neinvestujte svůj čas do technologií, které jsou „nové, úžasné a revoluční“, toto platí zejména u Javascriptových frameworků, které vznikají a zas upadají do zapomění velmi rychle.

Stále populární a používané: I kdysi dlouho ustálené technologie mohou časem zaniknout a zestárnout. Vybírejte pouze ty technologie, které mají na trhu práce uplatnění, protože v nich všichni pracují. Nevybírejte ty, které již zanikly, zastaraly a už o ně není zájem.

Mají velkou komunitu: Toto je velmi důležitá vlastnost. Všichni specialisté v konkrétní technologii používají internet ke sdílení a komunikaci svých znalostí mezi ostatními. Čím větší komunita, tím snažší je se danou technologii naučit ve všech jejích složitostech, protože internet je plný otázek, odpovědí a témat k dané technologii. Technologie s příliš malou komunitou nejsou nutně hůř placené ale pro úplné nováčky v IT nejsou vhodné.

Nespecializované: Když začínáte v IT od nuly tak nedává smysl zaměřovat veškerou pozornost na technologie, které mají příliš specializované použití. Naopak se snažíme vybrat ty technologie, které mají velmi široké pole působnosti a lze v nich vybudovat cokoliv pro kohokoliv. Tyto technologie jsou na trhu nejvíce poptávané.

Které odvětví?

Přestože pracujete se správnými technologiemi, musíte přemýšlet i nad tím, v jakém odvětví se necháte jako ajťák zaměstnat.

Nejlepší peníze pro ajťáky mají instituce ve finančnictví: banky, pojišťovny, finanční skupiny atd. Pro úplného nováčka v IT bez předchozích zkušeností nebo formálního vzdělání nemusí být snadné se dostat už jen na juniorní pozici, i když dlouhodobý nedostatek lidí na trhu práce tlačí i korporáty k tomu snižovat nároky.

Konkrétní odvětví není zas tak důležité. Co je pro růst mzdy důležité je nezůstávat na žádné pozici déle než 2 – 3 roky — a to až do doby, než se svoji mzdou budete opravdu spokojení. Samozřejmě na jakékoliv pozici v IT je nutné zůstat minimálně rok protože vás nikdo nebude chtít zaměstnat, pokud budete měnit zaměstnavatele po pár měsících.

Toto je má zkušenost z praxe. Je úplně k ničemu snažit se v jakékoliv firmě vyjednávat vyšší mzdu, firmy zaměstnávající ajťáky jsou z nějakého důvodu stále velmi neflexibilní a nikdy vám nepřidají tolik, kolik byste měli při změně zaměstnavatele.

Zároveň platí, že množství zářezů v životopise aspoň na 1 – 3 roky působí na trhu práce IT specialistů mnohem lépe, než jeden zářez na 10 let. Trh práce se totiž na vás začne koukat jako na člověka, který načerpal znalosti z mnoha různých prostředí a do jejich firmy můžete přinést vědomosti, které oni nemají. Jste tak mnohem zajímavější v porovnání s člověkem, který pracoval 10 a více let pro jednu firmu (a to i na různých pozicích).

Zaměstnání nebo práce na IČO?

V IT oboru velmi často platí, že jako zaměstnanec máte sice typické zaměstnanecké benefity ale většinou až o 50% menší peníze v důsledku toho, že v ČR má zaměstnavatel povinnost odvádět za vás mnohem vyšší daně.

Zkušený programátor s hrubou mzdou 160.000 Kč měsíčně dostane na ruku 120.000 Kč ale zaměstnavatel státu musí zaplatit 94.000. Celkově za programátora tedy firma musí zaplatit 214.000 Kč (120000+94000).

Firmy nabízí na IČO mnohem víc, protože platí pouze to, co si ajťák vyfakturuje. To ovšem znamená, že se stanete podnikatelem a své příjmy si musíte zdanit sami. Jako podnikatel na IČO máte menší nárok na důchod, nemáte placenou dovolenou, žádné stravenky, žádné zaměstnanecké výhody a podobně.

Nelze se tedy koukat pouze na finanční stránku ale i na to, že každý má v různém životním období různé preference. IČO dává větší smysl pro mladého, svobodného člověka zatímco zaměstnání dává smysl pro někoho s rodinou a dětmi.

Potřebuji mít vysokou školu, aby mě někde vzali?

Dodnes si dělám legraci z toho, že po úspěšném absolvování vysoké školy s magisterským titulem jsem měl nadřízené, kteří neměli ani maturitu.

V IT oboru záleží na praxi, na zkušenostech a na zářezech v životopisu víc, než na formálním vzdělání. Jednu známá IT firma v ČR údajně zaměstnává jen vysokoškoláky z ČVUTu. Pro mě je takový požadavek spíš vykřičník, že v této firmě pracují lidé s přebujelým egem, kteří si asi něco potřebují dokazovat.

Potřebuji umět angličtinu?

Zpravidla ano, aspoň na úrovni porozumění psaného textu. Dost ale záleží, kterým směrem se v IT chcete vydat a kolik chcete do svého vzdělání investovat.

  • V korporátech jsou časté požadavky pro angličtinu na úrovni mluveného slova.
  • Na českém internetu existuje řada českých návodů, jak se naučit programovat v různých technologiích.
  • Česká knihkupectví jsou plná knih pro úplné začátečníky.
  • Existují česky přednášené kurzy a bootcampy. Jděte na google a vyhledejte „kurz programování“. Nabídka je v dnešní době obrovská.
  • Angličtinu se můžete učit za pochodu. Myslete na to, že se potřebujete dostat aspoň na úroveň čtení textu.

Potřebuji umět vyhledávat na Googlu?

Pokud jako pacient svému lékaři řeknete, že jste si něco o své nemoci vygooglil, protočí oči, protože jste pitomec, co důvěřuje každé blbosti, kterou na Googlu najde. A má pravdu, jste totální pitomec, protože porovnáváte obrovsky komplexní, náročné, lékařské vzdělání trvající mnoho let se svými deseti vteřinami na internetu.

V IT oboru je to úplně naopak.

Pokud si neumíte rychle a efektivně dohledat informace, které pro svoji práci potřebujete, pokud nejste připraveni se neustále vzdělávat, zjišťovat a dohledávat si informace, které neznáte, máte dost drasticky sníženou šanci, že vás někdo bude chtít v IT zaměstnávat. A to i v případě, že máte vysokoškolský titul.

IT profesionálové se něco nového z googlení učí téměř každý den. Celý IT průmysl existuje jen díky znalostem, které ajťáci mezi sebou na internetu veřejně sdílí. Kdyby neexistoval Google, celý IT průmysl se sesype jak domeček z karet — což zní, jako kdybych přeháněl jenže nepřeháním, toto je jedna z největších absurdit IT oboru.

Příklad z praxe: Během práce na projektu jsem zjistil, že nerozumím, jakým způsobem se vlastně používají asymetrické a symetrické šifry v TLS protokolu a co přesně je „certificate pinning“. Toto jsem v rámci projektu potřeboval vědět. Proto jsem začal googlit „how TLS works“ a „what is certificate pinning“.

Chci jít do IT a chci pro to něco začít dělat. Kde mám začít?

Pokud začínáte úplně od nuly, nabízí se několik cest.

  • Programování. Alfa a omega IT oboru. Jakmile se naučíte programovat, dobře placenou práci si najdete vždy.

    Nikdo vás nikdy nezaměstná na pozici programátora, pokud začínáte úplně od nuly.

    ALE: situace se drasticky změní, pokud nezačínáte od nuly (0) ale od 0.03. Musíte investovat do svého vzdělání, něco naprogramovat, něco vytvořit, vyrobit nějaký projekt, ať už podle knihy, kurzu online zdarma nebo rekvalifikačnímu kurzu, na který budete pár měsíců chodit. Někteří zaměstnavatelé o vás začnou mít zájem protože pro ně je vaše osobní investice do vzdělání dostatečný důkaz nejen toho, že umíte nějaké minimum ale že to zároveň se svým vstupem do IT myslíte vážně.
  • Junior tester – hromada lidí se do IT dostane přes testerské pozice. Stačí umět postupovat podle instrukcí avšak bez praxe a zkušeností neočekávejte moc peněz. Za svoji kariéru jsem poznal lidi, kteří se během testování začali aktivně zajímat o to, jak software funguje. Ve vlastním volném čase se začali učit programovat a ve stejné firmě povýšili na junior programátora s mnohem vyšší mzdou, než jakou měli na pozici testera. Absolutně nutný je ale zájem něco se naučit.
  • Projektový, produktový nebo aplikační manažer — tyto pozice zpravidla nevyžadují specializované IT znalosti ale očekává se dobré vystupování a komunikační schopnosti.
  • Na volné noze – IT obor je úžasný tím, že díky němu můžete zůstat navždy nezávislí. Pokud začínáte od nuly, zároveň máte podnikavou povahu a nebojíte se rizika pak váš úspěch záleží zcela na vás. V takovém případě je ale nutné neustále investovat do svého vzdělání, neustále se učit. To je ale pravda téměř ve všem, pokud jde o podnikání na volné noze 🙂